Odaberite jezik:

Prijava

Odjava

Košarica

Vaša je košarica trenutno prazna.

Posjetite naš webshop!

Novosti
Zadovoljstvo kupaca

Mbm vrtni centar

  • Rijeka
  • Split
  • Lučko - Zagreb
American Express MasterCard Visa Diners

Ljekovita svojstva borovice

Ljekovita svojstva borovice

Prenosimo vam tekst iz knjige Kućna biljna ljekarna, autora Ivana Lesingera o ljekovitim svojstvima borovice (lat. Juniperus communis)

BOROVICA
Juniperus communis L.
Familiae Cupressaceae
Porodica: čempresi

 

 

 

 

 

Antibakterik,
Antidijabetik
Antireumatik
Antiseptik
Aromatik
Depurativ
Detoksikant
Digestiv
Diuretik
Emenagog
Kardiotonik
Karminativ
Konzervans
Kozmetik
Neurotonik
Rubifacijens
Spazmatik
Urinarni antiseptik
Vermifug

Iz povijesti.
Ako želite izbjeći ozljede, za šešir ili rever zataknite grančicu borovice. Ukradene stvari nekad su se tražile pomoću šibe od borovice. U Bavarskoj su rastjerivali vještice pomoću kuhače napravljene od drveta borovice. Ako je netko bezobzirno posjekao grm borovice očekivala ga je velika nesreća. U Njemačkoj su vjerovanja u tajanstvenu moć borovice prakticirali u svojim obredima kod spaljivanja mrtvaca. Mistična i mitska vjerovanja naroda zadržala su se i do današnjeg dana u pojedinim dijelovima Njemačke.

Opis.
To je zimzeleni dvodomni igličasti grm, visine od 70 cm do 7m, iz porodice čempresa. Sitni jednospolni cvjetovi razvijaju se u pazušcima listova. Plod je kuglasta bobica, promjera do 6 mm, tamnoplava do crnosmeđe boje. Plod sazrijeva druge godine.

Vrijeme cvatnje.
Travanj, svibanj.

Miris i okus.
Miris aromatično-balzamičan, a okus zagrijavajuće pikantan, gorkasto smolast. 

Stanište.
Raste u borovim i brezovim šumama, planinskim krčevinama, šikarama, na neobrađenim i zapuštenim zemljištima. Voli suha i ogoljela mjesta, a prilagođava se svim vrstama tla, na gotovo svim nadmorskim visinama, od razine mora do 3750 metara.

Branje i prerada.
Iglice, korijen i drvo grančica beremo u proljeće, a plod od jeseni do zime.
Ljekoviti sadržaj.
Borovica sadrži oko 2,5% eteričnog ulja, 10% smole, 33% invertnog šećera, , tanina, juniperozoida, gumu, vosak, jabučnu, mravlju i octenu kiselinu, soli organskih kiselina, flavonske heterozide; kalcij, kalij, mangan. Glavni sastojci eteričnog ulja su: borneol, izoborneol, , kadinen, pinen, kamfen, teripineol, terpentinski alkohol, kamfor borovice, tanin, glikozid juniperin.

LJEKOVITO DJELOVANJE
„Pospješuje tvarnu izmjenu, povećava aktivnost i sposobnost reakcije organizma.“ ; rekao je poznati profesor botanike sa Farmaceutskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. Fran Kušan.  Borovica u prvom redu djeluje na urinarni , respiratorni, digestivni i živčani sustav.
• Na mjestu do kojih ne mogu prodrijeti ni antibiotici, prodire borovica: tako primjerice na neprokrvljena mjesta kao što su urinarni putevi u kojima postoje razna upalna žarišta uzrokovana bakterijama E.Coli , borovica kao urinarni antiseptik predstavlja pravi lijek.
• Kod upornih bakterija u mokraći (danas česta pojava kod žena) liječenjem borovicom postižu se brzi i sigurni rezultati. Valja napomenuti da se liječenje borovicom ne provodi kod upale bubrega jer može izazvati krvarenje i pojavu bjelančevina u mokraći.
• Antibaktericidno djelovanje borovice dolazi do izražaja kod svih oboljenja u kojima su uzročnici bakterije, kao što su nefritis, cistitis, pielitis i dr.
• U crijevnoj flori uništava bakterije truljenja, a razvija bakterije vrenja što dovodi do detoksikacije crijeva. , ali i čitavog organizma što pridonosi njegovu jačanju i osvježenju, a raste i sposobnost reakcije organizma na možebitne bolesti.
• Antiseptičko i antibaktericidno svojstvo borovice pomaže u liječenju svih upalnih procesa, bez obzira na to treba li ljekovito djelovati iznutra ili izvana.
• O učinkovitosti borovice u liječenju dišnih organa, kroničnog bronhitisa, ili katara pluća, svjedoče mnogi, opisujući brzo djelovanje koje dovodi do iskašljavanja i eliminacije sekreta
• Od grančica borovice priprema se čaj koji izaziva pojačano mokrenje.
• Plod borovice koristi se uvijek kad treba pojačati izlučivanje tekućine mokrenjem.
• Žvakanje plodova borovice korisno je kod svih zaraznih oboljenja , za pročišćavanje krvi, za eliminaciju mokraćne kiseline i lošeg zadaha iz usta, kod gihta, reume kao i kod upale zglobova i upale mjehura.
Eterično ulje borovice rabi se kod ekcema, psorijaze, kod bolesti zglobova, gihta, dišnih puteva i organa, te kod svih oboljenja želuca i crijeva.
Tinkturu od plodova borovice, rabi za liječenje pokvarenog ili otrovanog želuca, bronhijalnog katara, astme, bolesti bubrega i mjehura , išijasa i reumatizma.
Dodavanjem bobica borovice rakiji, što je najčešći način uporabe u narodu dobivamo ljekovito piće za razne slabosti organizma, grčeve crijeva i kod početnih simptoma prehlade i gripe.
Zdrobljene bobice borovice rabimo za mazanje čela kod glavobolje, a zdrobljenim zelenim bobicama mažemo kožne lišajeve, razna ispupčenja na koži , kraste, čireve, otekline, svrab.

KONTRAINDIKACIJE:
Uporaba borovice zabranjena je kod upalnih stanja bubrega, te u trudnoći. Kod terapije borovicom valja strogo poštivati upute jer svako predoziranje može izazvati štetne reakcije organizma, u prvom redu bubrega.
 

Izdvojeno iz galerije

  • Ljekovita svojstva borovice

« Povratak na blog