Odaberite jezik:

Prijava

Odjava

Košarica

Vaša je košarica trenutno prazna.

Posjetite naš webshop!

Novosti
Zadovoljstvo kupaca

Mbm vrtni centar

  • Rijeka
  • Split
  • Lučko - Zagreb
American Express MasterCard Visa Diners

Ukrasne trave i šaševi osebujnih boja

Ukrasne trave i šaševi osebujnih boja

U kasno ljeto i ranu jesen ukrasne trave i šaševi najviše dolaze do izražaja. To su vrlo otporne biljke koje ne zahtjevaju puno pažnje, a mnogo pružaju.


Osim nevjerojatnog koloriteta koji stvaraju, doprinose strukturi prostora svojim busenastim nakupinama lišća koje i na blagom povjetarcu zašušti i oduševljava. Najbolje uspjevaju na posve osunčanim mjestima u dobro dreniranim tlima. U toplijim krajevima svi su zimzeleni, dok u hladnijim postoji mogućnost djelomičnog sušenja listova, pa ih je potrebno krajem zime, početkom proljeća nisko ošišati da se napravi mjesta za rast novog lišća u proljeće. U našim centrima nudimo veliki izbor ukrasnih trava i šaševa, a ovo su samo neke:
 

Pennisetum setaceum 'Firework' – Šarena ukrasna trava, vatromet zasluženo je dobila takav naziv zbog interesantne boje lišća. Listovi su pri korijenu vidljivo varijegirani, zeleni sa središnjom svijetlom prugom, a do vrha lista prelazi u tamnu ružičastu boju. Raste do 90 cm u visinu i 60 cm u širinu. Od ljeta do jeseni stvara mnogo dugih opuštenih perjanica s brončano-ružičastim cvjetovima koji su dugovječni. Kao i sve prave trave jednom kad se ukorijeni nema s njom brige osim povremenog zalijevanja, no vrlo je otporna na sušu. Ova vrsta trave je nešto osjetljivija u kontinentalnim krajevima.

Festuca glauca – Sivoplava vlasulja je trava poznata po stvaranju kompaktnih, gustih busenova tankih, uspravnih listova plavozelene do sivozelene boje. Spada u niske vrste trava s rastom do 30 cm u visinu i širinu. Ljeti stvara uspravne stabljike koje na vrhu nose opuštene klasove. Odlično podnosi sušu kad se dobro ukorijeni, a kod previše vlažnosti, osobito zimi,  moglo bi doći do truljenja korijena. Bez problema raste i u siromašnim tlima. Biljka će razviti najintenzivnije boje ako se preko ljeta drži na suhom.

Carex bushananii – Novozelandski smeđi šaš je gusta, čupava trajnica s uskim, uspravnim do lagano lučno povijenim, bakrenim lišćem koje formira gusti busen. Može narasti do 70 cm u visinu i 90 cm u širinu. Maleni cvjetovi pojavljuju se u nakupinama na vrhu tankih stabljika sredinom ljeta. Zbog svoje boje listova biljka može na prvi pogled djelovati osušeno, dok zapravo aktivno raste. Premda nalikuje ukrasnim travama ipak pripada porodici šaševa koji su mnogo svestraniji od trava jer toleriraju posve osunčane i polusjenovite pozicije, te vlažna do gotovo mokra tla.

Carex oshimensis 'Evergold' – Šareni japanski šaš svojim čvrstim, lučno povijenim lišćem nalik na travke formira busen okruglog rasta. Može narasti 30 do 40 cm u visinu i širinu. Polako se širi kratkim podzemnim rizomima tvoreći širi busen. Listovi su uski, dugi do 35 centimetra, tamno zeleni sa širokom središnjom svijetlo žutom prugom po cijeloj dužini. U kasno proljeće javljaju se neugledni smeđi cvjetovi u obliku klasova na 15 cm visokim stapkama. Voli plodna i vlažna, ali dobro drenirana tla. Najbolje uspjeva na suncu ili laganoj sjeni.

Katarina Grgić, dipl.ing.agr.

Izdvojeno iz galerije

  • Ukrasne trave i šaševi osebujnih boja
  • Ukrasne trave i šaševi osebujnih boja
  • Ukrasne trave i šaševi osebujnih boja
  • Ukrasne trave i šaševi osebujnih boja

« Povratak na blog