Odaberite jezik:

Prijava

Odjava

Košarica

Vaša je košarica trenutno prazna.

Posjetite naš webshop!

Novosti
Katalog
Zadovoljstvo kupaca

Mbm vrtni centar

  • Poreč
  • Rijeka
  • Split
  • Zadar
  • Dubrovnik
  • Lučko - Zagreb
  • Varaždin
  • Veleprodaja - Đakovo
American Express MasterCard Visa Diners

Limun-zimski plodovi zdravlja

Limun-zimski plodovi zdravlja

LIMUN lat. CITRUS LIMON

Limun je zimzelena voćka koja naraste od 3-6 m visine, porijeklom iz Azije, a na Mediteranu prisutna od 1.stoljeća.Listovi su kožasti, sjajni i tamno zeleni , cvjetovi su bijeli, intenzivnog mirisa a plod je žute boje,  ovalnog ili okruglog oblika, izuzetno zdrav i bogat sokom koji sadrži 5-6% limunske kiseline i puno vitamina C.

 

Limun ne podnosi jako niske temperature zimi , do - 5º C, te se kod nas najviše uzgaja u južnoj Dalmaciji, dok se u kontinentalnom dijelu može uspješno uzgajati  u zaštićenom prostoru posađen u lonce.
U povoljnim uvjetima uzgoja limun cvate i do tri puta godišnje , od svibnja do rujna i nakon toga donosi plodove.
Limunu odgovaraju pjeskovito- ilovasta plodna, dobro drenirana tla, sunčani položaji
zaštićeni od vjetra. U periodu vegetacije, od travnja do rujna potrebno je često zalijevati  
i prihranjivati  posebnim gnojivima za agrume. Pravilna rezidba nužna je za održavanje uzgojnog oblika i obilnu rodnost, a obavlja se svake godine potkraj zime.
Najpoznatije sorte limuna su Meyer, Eureka i Lisbon.
Pretpostavlja se da je sorta Meyer križanac limuna i mandarine, ili naranče. Ova sorta je nešto niža rastom te je prikladniji za uzgoj u posudi, plod je okruglasti, tamnije žuto-narančaste boje, slađeg okusa, redovito cvate i daje plodove. Sorta Lisbon je viša rastom, plod je duguljasto –okruglast sa debljom korom, kiselijeg okusa. Ova sorta i njezine selekcije spadaju u najrasprostranjenije sorte u intenzivnom uzgoju, prvenstveno zbog svoje otpornosti i obilnog roda.
Ostale značajne sorte limuna: Sorrento, Pink, Verna, Panache, Villafranca
 

Izdvojeno iz galerije

  • Limun-zimski plodovi zdravlja

« Povratak na vrtlarski priručnik